2014. november 21., péntek

A'la Dorka

Most hogy jelenleg szabadúszóként tengetem napjaimat, sokkal inkább van időm (és főként erőm, kedvem) főzőcskézni. Elöljáróban elmondanám, hogy nemrégiben New Yorkban jártam, erről is írok majd nem sokára, de ezúttal a saját főztömnek szentelnék egy bejegyzést.

A menü:
Céklaleves
Tepsis bolognai
Mikrós süti

Egyik sem egy nagy ördöngösség, de a desszertet leszámítva egy picit időigényes ételekről van szó, tehát jó, ha az ember délután 3-kor neki tud állni, hogy kész legyen mire a jobbik fele (5-6 óra körül (hivatalosan, aztán csúszással 7-8 fele) hazaér.
A céklaleveshez szükséges: cékla (én magam is meglepődtem), alma, krumpli, őrölt kömény, balzsamecet, só bors. Feldarabolni, megfőzni, leturmixolni, ízesíteni és már kész is. Nagyon egészséges, diétába tökéletesen beleillik (ez nem elmondható a további ételekről).
Én vagyok az, aki imád főzni, de ezt csakis érzéssel teszem. Nem pánikolok be az olyan receptektől, amikben az van; érzéssel illetve ízlés szerint fűszerezd. Nekem ez kihívás és a (tényleg nagyon minimális) kreativitásomat itt ki tudom élni. A világ meg pont így kerek. Már az enyém és mindenkié is.




Tepsis bolognai: Nos, ezt a Kedves anyukájától tanultam. Semmi extra. Megcsináljuk a bolognai ragut, megfőzzük a tésztát, összeöntjük a kettőt, be a sütőbe 20 perc, kivesszük, ráreszeljük a sajtot, aztán visszatoljuk amíg ráolvad és picit összesül a sajttal. Aprónyi tipp; a bolognai raguba ne sajnáljuk a cukrot!! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fél kg cukrot adjunk hozzá, csak annyit, hogy ÉR-ZÉS-SEL!  Ijesztő lehet, de a paradicsom imádja a cukrot, ízesítésnek kiváló!



Mikrós csokitorta: A világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb 10 perces sütije, ennek a pontos receptjét leírom, mert annyira jó.
4ek liszt, 3 ek cukor, 2 csapott ek kakaóport, 1 kiskanál sütőpor, 1 tojás, 4 ek tej, 2 ek olaj. Én műzlis tálkába szoktam, összekeverem az összes hozzávalót úgy, hogy egy massza legyen, majd bedobom a mikróba 3, azaz HÁROM percre. Kivétel után picit hagyom kihűlni, majd rá a baracklekvár és a porcukor. Legjobb!
Ami a képen látszik az creme brulée tálkában, a fenti recept alapján készült, de a masszát 1-1 tálkában szétosztottam és mindkettőt egyszerre 3 percre raktam be.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése